0256 240 250

Vârsta biologică și fertilitatea!

O viaţă fericită, o viaţă plină de copii” – aceasta este deviza Gynatal .

Astăzi vom discuta despre impactul vârstei asupra rezervei ovariene, asupra fertilității și a ceasului biologic ovarian.

Biological Clock

Vârsta și fertilitatea

Vârsta afectează fertilitatea!
Înaintarea în vârstă exercită o puternică influență asupra capacității feminine de a concepe.
În ultimii ani, tot mai multe femei decid să își întemeieze o familie între 30 și 40 de ani. În România aproximativ 20 % dintre femei au primul copil după vârsta de 35 de ani. Din păcate, infertilitatea crește odată cu vârsta și aproximativ o treime din femeile peste 35 de ani au probleme de fertilitate.

Calitatea ovocitelor și rezerva ovariană

Șansele de a obține o sarcină scad odată cu înaintarea în vârstă. La vârsta de 30 de ani, șansele de a obține o sarcină natural sunt de aproximativ 20% în fiecare lună în timp ce la 40 de ani șansele scad la aproximativ 10%. În plus, femeile mai în vârstă sunt mai susceptibile de a avea probleme de sănătate sau biologice care interferează sau afectează fertilitatea.
Odată cu înaintarea în vârstă calitatea ovocitelor și rezerva ovocitară se deteriorează în mod semnificativ crescând astfel riscul apariției infertilității. Rezerva ovocitară și calitatea ovocitelor începe să scadă începând cu vârsta de 26 de ani. Ciclul menstrual și ovulația pot să devină neregulate odată cu înaintarea în vârstă și pot duce la probleme de fertilitate.

Probleme cromozomiale și avortul

Cu vârsta, ovocitele sunt mai susceptibile de a dezvolta anomalii cromozomiale. Aceste anomalii reduc șansele de a obține o sarcină, crescând riscul avortului spontan și a malformațiilor cromozomiale la făt. De fapt, cel puțin jumătate dintre avorturile spontane sunt datorate anomaliilor cromozomiale.
Riscul de avort spontan, de asemenea, crește odată cu vârsta. Mai multe studii arată că riscul avortului spontan crește de la 5% pentru femeile de 30 de ani la 16% pentru femeile cu vârsta între 35 și 39 de ani. Pentru femeile cu vârsta între 44 și 46 de ani riscul de avort spontan crește la 60%.
Astfel, probleme de infertilitate sunt interconectate. Înaintarea în vârstă crește riscul de avort spontan ca urmare a creșterii anomaliilor cromozomiale ale ovocitelor. În plus, ovocitele de calitate inferioară cresc riscul anomaliilor cromozomiale și avort spontan.

Infertilitatea și teste de fertilitate

Testele pentru determinarea fertilității sau infertilității se efectuează pentru a afla cauzele pentru care un cuplu nu reușește să conceapă după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate.
Pentru a fi cu un pas înaintea ceasului biologic te invităm să cunoști specialiștii GYNATAL în probleme de fertilitate.
În Centrul de Reproducere Umană Asistată GYNATAL, atât problemele de fertilitate cât și cele de infertilitatea sunt abordate interdisciplinar prin echipa de specialiști în: ginecologie, embriologie, urologie, endocrinologie și genetică.
Gynatal oferă o gamă largă de teste de fertilitate care pot releva dacă problemele se află la nivelul sistemului reproductiv masculin, feminin sau al ambilor parteneri.