0256 240 250

Prevenirea și tratarea virozelor respiratorii la copii

Viroze poza 2 Gynatal

 

CE SUNT VIROZELE RESPIRATORII

Infecțiile tractului respirator sunt cunoscute sub denumirea de viroze respiratorii. La copii ele se pot manifesta sub doua forme: infecții de tract respirator superior (rinofaringita, laringita) sau infecții de tract respirator inferior (bronșiolită, pneumonie).

Cauza declanșării acestor infecții la copii, o reprezintă virusurile, peste 150 de virusuri, printre care: rinovirusurile, virusul sincitial respirator, enterovirusurile și anumite tulpini de adenovirusuri.

Dacă un adult face în medie 2-4 viroze în cursul anului, un copil poate face 6-7 până la 10 viroze pe an.

TRANSMITERE

Copiii sunt mai predispuși la infecțiile virale în special dacă stau în spații închise, precum în grădinițe și școli. Majoritatea virozelor se transmit direct, pe cale aerogenă, prin inhalarea picăturilor de salivă sau secreții nazale, din timpul strănutului sau tusei (picături Flugge). Totodată transmiterea se poate face și indirect prin obiecte recent contaminate (suprafețe, jucării, batiste) sau mâini contaminate cu aceleași picături de salivă sau secreții nazale ale persoanelor deja bolnave. Atunci când copilul își atinge ochii, nasul sau gura, virusul pătrunde în tractul respirator și poate declanșa o nouă viroză.

SEMNE SI SIMPTOME

Infecțiile tractului respirator pot fi recunoscute devreme și tratate corespunzător. Lipsa poftei de mâncare, disfagia (dificultăți și durere la înghițire), gâtul roșu, obstrucția nazală (nas înfundat), rinoreea (secreții nazale apoase), subfebra sau chiar febra, strănutul și tusea (spastică sau umedă) reprezintă simptomele timpurii ale unei viroze. Primele simptome la copiii mai mari includ dureri musculare și dureri de cap (cefaleea).

Contagiozitatea este ridicată în primele 2-4 zile de debut, timp în care copilul trebuie izolat de colectivitate.

TRATAMENT

Atunci când apare suspiciunea unei viroze respiratorii, trebuie să vă adresați medicului pediatru. Gynatal oferă o gamă largă de servicii medicale și în specialitatea pediatrie/neonatologie. Formele obișnuite de viroză se pot trata cu picături nazale cu ser fiziologic pentru fluidificarea secrețiilor nazale și ale arborelui respirator, desfundarea nasului, ușurarea respirației și antiinflamatorii, antitermice dacă apare febra. Hidratarea este cel mai important pas în evitarea complicațiilor unei viroze sau tuse puternice. Dacă febra ridicată este prezentă, se recomandă cât mai multe fluide pentru prevenirea deshidratării.

Antibioticele nu sunt necesare, întrucât ele nu distrug virusurile, însă pot duce la inhibarea sistemului imunitar.

Virozele respiratorii necomplicate se vindecă în aproximativ 7 zile.

Complicațiile ce pot apărea dacă infecțiile respiratorii nu sunt tratate din timp și corespunzător sunt: otite medii(infecția urechii), pneumonii, bronșite severe sau chiar enteroviroze (viroze digestive).

FEBRA

Dacă bebelușul are sub 3 luni și are febra de 38 de grade Celsius, nu se administrează niciun fel de remediu acasă, prezentarea la medic este obligatorie!

Pentru bebelușii peste3 luni, se pot folosi antitermice. Totuși, medicul trebuie obligatoriu contactat pentru a indica doza corectă și pentru a avea siguranța că este o măsură medicală sigură pentru acasă.

Nu se utilizează niciodată aspirina la copii. Exista un risc crescut de a dezvolta Sindromul Reye, o boală serioasă care afectează creierul și ficatul micuților.

TUSEA

Tusea poate fi unul dintre simptomele virozei extrem de neplăcute și inconfortabile pentru copii. Se pot folosi câteva remedii naturiste pentru a o ameliora, dar nu fără a respecta anumite condiții în funcție de vârsta copilului.

Fumul, din orice surse, poate irita căile respiratorii și așa inflamate ale copilului.

Dacă tusea este severă și împiedică copilul să doarmă sau dacă durează mai mult de 10 zile, este cazul să apelezi la medic. Personalul Gynatal te așteaptă!

GÂT IRITAT/ DURERI DE GÂT

Durerile de gât sau iritațiile provoacă un disconfort acut la copii și îi pot împiedică să mănânce. Este recomandată alimentația cu preparate moi și cât mai cremoase: supe pasate, piureuri, iaurturi etc.

Ceaiurile calde (nu fierbinți), mierea sau laptele cu miere pot ajuta la calmarea durerilor și la ameliorarea simptomelor la copiii mai măricei.

OBSTRUCȚIA/ CONGESTIA NAZALĂ

Copii care au congestie nazală sunt extrem de agitați și au o stare alterată. Imposibilitatea de a respira corect îi face să devină morocănoși. Respirația nou născuților și a sugarilor este preponderent nazală, iar o viroza respiratorie le poate crea dificultăți în alimentația la sân sau cu biberonul.

Picăturile saline nazale pot ajuta la eliberarea cailor respiratorii. Acestea pot fi folosite atât la sugari, cât și la copiii mai mari. Acestea se introduc în fiecare nară și se lasă să acționeze cel puțin 60 de secunde. La bebeluși, se folosește o seringă/ pară de cauciuc, după ce timpul expiră pentru a extrage secreția formată în nări și pentru a-i facilita astfel respirația.

O alta soluție pentru a decongestiona căile respiratorii este poziționarea capului copilului mai sus de restul corpului așezând o pernă mai mare sau un prosop sub perna sau sub salteaua pătuțului.

Un umidificator sau vaporizator de cameră poate crește nivelul de umiditate din aer, ajutând la decongestionarea nazală. După fiecare utilizare, apa trebuie schimbată și aparatul trebuie bine curățat.

Când este cazul să apelăm la medic?

  • dacă apare o stare letargică accentuată;
  • dacă apar probleme de respirație majore (nu poate respira mai mult de 10 secunde, scoate un sunet neobișnuit atunci când respiră, nu poate vorbi pentru ca nu poate respira etc.);
  • dacă se observă o culoare vânătă sau închisă la unghii, buze, gingii etc.;
  • dacă manifestă dureri la nivelul urechilor;
  • dacă febra depășește 38 de grade Celsius;
  • dacă febra nu dă semne să cedeze în maxim 3-4 zile;
  • dacă secrețiile nazale ori saliva sunt însoțite de sânge;
  • dacă se plânge de disconfort și dureri la nivelul pieptului;
  • dacă pare deshidratat (nu urinează decât o data la 8 ore, nu are lacrimi când plânge, are ochii înroșiți și uscați, buze uscate etc.).

PREVENIREA UNEI VIROZE RESPIRATORII

Modalitățile de a proteja copilul de o viroză respiratorie sunt: evitarea contactului cu persoane bolnave, evitarea spatiilor aglomerate sau închise, păstrarea unei igiene riguroase a mâinilor prin spălare frecventa.

echipa ioana pantea