0256 240 250

Despre Inseminarea Intrauterina (IUI)

Despre inseminarea intrauterină împreună cu specialiștii

Centrului de Reproducere Umană Asistată Gynatal

Inseminarea intrauterină poate fi considerată cea mai simplă procedură a reproducerii umane asistate. Aceasta presupune, în primul rând, recoltarea spermei, urmând apoi prelucrarea ei în laborator de către embriologii Gynatal și inseminarea intrauterină de către medicii specialisti în reproducere umană asistată.

R: Când este recomandată inseminarea intrauterină?

FD: Inseminarea intrauterină este recomandată în următoarele cazuri:
oligospermie moderată,
stări patologice ale colului uterin care împiedică urcarea spermatozoizilor în uter,
infertilitate de cauză necunoscută

De asemenea efectuarea IUI la cazurile la care este necesara stimularea ovariana controlată creste sansele de obtinere a unei sarcini.

Partenera, aflată la ovulaţie (fie ciclu natural, fie stimulare ovariană cu ovulaţie indusă ) va fi supusă procedurii prin care se introduce cateterul de inseminare prin colul uterin până la nivelul cavităţii uterine, unde se va injecta mostra de spermă preparată.

R: Îmi puteți spune în ce constă recoltarea spermei de către partener?

DH: Sotul/partenerul trebuie să recolteze o probă în ziua inseminarii, la ora stabilită de către personalul Gynatal. Metoda de recoltare recomandată este masturbarea, în cazul în care recoltarea prin această metodă este imposibilă (datorită unor motive personale, fizice, religioase, disconfort psihic, etc), personalul centrului de reproducere asistată Gynatal vă stă la dispoziţie pentru a vă informa corect despre alternativele dvs. Perioada de abstinenţă sexuală recomandată este de maxim 3 zile (prin abstinenţă sexuală se înţelege absenţa ejaculării). Pentru recoltarea corectă a probei de spermă prin masturbare, se recomandă urinarea înainte de recoltare. Mai multe informatii privind recoltarea corecta se gasesc pe http://fertilizare-timisoara.ro/servicii/reproducere-umana-asistata/spermograma-si-spermocultura/.

Întreaga cantitate de spermă se recomandă a se colecta în recipientul steril (pus la dispoziţie de către centrul de reproducere asistată). Orice pierdere din ejaculat (mai ales a primei părţi a ejaculatului, care este bogat în spermii) este recomandat a fi anunţată personalului centrului de reproducere asistată, această informaţie fiind importantă pentru interpretarea rezultatului. Manipularea recipientului trebuie făcută cu atenţie, pentru a evita o posibilă contaminare a acestuia (orice atingere involuntară a pereţilor interni ai recipientului şi a interiorului capacului recomandăm a fi anunţată personalului Gynatal).

După recoltare recipientul se închide cu grijă şi se lasă în locul recomandat de către personalul centrului de reproducere asistată.

R: În ce constă prelucrarea probei și cât timp durează?

DH: Pentru efectuarea inseminării intrauterine, proba de spermă este prelucrată în laborator, scopul prelucrării fiind de a separa spermiile de bună calitate de cele de calitate mai slabă și de restul celulelor existente în lichidul seminal, pentru a crește șansele realizării fecundației. Timpul necesar prelucrării variază de la o probă la alta, fiind cuprins între 30 de minute și 3 ore.

R: Inseminarea intrauterină propriuzisă cum se realizează și cât durează?

FD: Procedura de inseminare intrauterină însăși durează în jur de 10 minute și constă în:
se poziționează pacienta în poziție ginecologică, pe masa ginecologică,
se introduce un specul pentru a vizualiza orificiul canalului cervical,
se introduce prin canalul cervical un cateter de inseminare (un tub subtire, flexibil de plastic) căruia i se atașează o seringă care conține proba de spermă prelucrată,
se împinge proba de spermă prelucrată în uter,
se retrage cateterul și apoi speculul.
R: Ce recomandați pacientelor după efetuarea procedurii IUI?

FD: Se recomandă ca pacienta să rămână întinsă o scurtă perioadă de timp (5-10 min), după care se poate întoarce la treburile zilnice, fără a exista restricții ulterioare.

Unele paciente, după efectuarea procedurii, acuză o senzație de “umed și curgere”, senzație care este dată de scurgerea mucusului cervical datorită manevrei și nu scurgerea probei!

R: Este dureroasă procedura?

DH: În mod normal procedura de inseminare intrauterină este fără dureri, însă excepțional se pot întâlni dureri abdominale (crampe), ușoare sângerări, balonare, oboseală, întărirea sânilor. Unele dintre aceste simptome pot apare imediat după efectuarea inseminării, altele după ce pacienta ajunge acasă sau pot să nu apară deloc. Prezența acestor simptome este normală, însa nu înseamnă că sunteți sau nu insărcinată.

Dacă după inseminare aceste simptome sunt exacerbate, vă rugăm să contactați medicul ginecolog.

R: Câte inseminări sunt recomandate?

FD: Fiecare centru de medicină reproductivă are propria viziune, dar majoritatea acceptă ideea de 2, maxim 3 inseminări pe fiecare trompă. Dacă ulterior, nu s-a obţinut o sarcină, se recomandă începerea procedurii de fertilizare in vitro.

R: Ce recomandări afeți pentru imbunătățirea șanselor de reușită?

DH: Pentru a maximiza șansele de reușita:
Se recomanda ca dieta pacientelor care urmeaza tratamente de reproducere umana asistata sa fie bogata in proteine si saraca in carbohidrati, recomandarea fiinf ca aceasta dieta sa inceapa cu cel putin 2 luni inaintea efectuarii procedeului de reproducere asistata.(Fertil Steril. 2012;98[Suppl]:S47).
s-a demonstrat ca stress-ul afecteaza fertilitatea, asa ca eliminati cat se poate de mult stress-ul din viata dumneavoastra! Incercati sa aveti o atitudine mentala pozitiva, calma si ambila! Cu cat sunteti mai relaxata cu atat cresc sansele dumneavoastra de reusita!
sportul –exercitii usoare zilnice- ajuta organismul dvs, insa nu exagerati!
puteti avea raport (uri) sexuale dupa inseminare.
nu consumati alcool, nu fumati, incercati sa reduceti la minim cantitatea de cafea si ceai negru consumata!
nu faceti bai fierbinti, sauna, SPA!
nu luati alte medicamente in afara de cele prescrise fara sa intrebati medicul dumneavoastra.