0256 240 250

Ginecologie

Ginecologia este o ştiintă despre sănătatea femeilor, ce studiază activitatea normală a corpului feminin, boli ginecologice, care sunt asociate cu caracteristicile organismului la diferite stadii de dezvoltare. Un loc aparte în ginecologie îl are prevenirea și tratamentul diferitelor boli ginecologice.

În ziua de azi fiecare a doua femeie suferă de pe urma acestor boli, iar 10 – 15% din femei sunt identificate cu boli ginecologice severe. În ciuda acestui fapt, femeile, ca o regulă, nu  au anumite simptome ale bolilor ginecologice și se consideră a fi perfect sănătose.

Bolile ginecologice

Bolile ginecologice pot fi împărțite în trei grupe:

  1. boli inflamatorii ale organelor genitale feminine, care la randul lor pot fi inflamatorii(colpita, vulvavaginita, vulvita, endometrita, anexita, etc.); boli cu transmitere sexuala (gonoreea, trihomoniaza, candidoză); boli virale (herpes genital, infecții papiloma virus uman)
  2. boli cauzate de tulburări ale sistemului endocrin care pot duce la patologii de pubertate (pubertate precoce sau întârziată, tulburari ale ciclului menstrual, dezvoltarea anormală a organelor genitale), sau la tulburări menstruale (sindromul premenstrual, amenoree, tuberculoza), lipsa de ovulaţie, hemoragii uterine, etc
  3. boli hiperplastice, degenerative și neoplazice ale sferei sexuale, includ boli grave cum ar fi: tumori benigne și maligne ale organelor genitale ( eroziunea, displazie, polipi, etc).

 

Bolile ginecologice şi simptomele lor:

Toate bolile ginecologice sunt însoțite de simptome specifice cum ar fi secreţia anormală, tulburări menstruale, durere în timpul actului sexual, etc .Numai un medic ginecolog poate evalua în mod corespunzător stări fiziologice și patologice, de a diagnostica corect problemele şi simptomele lor, găsind un tratament adecvat.

Dacă nu sunt tratate la timp bolile ginecologice pot duce la infertilitate, sarcină extrauterină sau naştere prematură, care poate afecta în mod negativ atât sănătatea mamei cât și a copilului.