0256 240 250

Consultație ginecologică

Consultaţia ginecologică este un pas obligatoriu în existenţa femeii. Chiar dacă nu pare a avea nici un fel de probleme de aceasta natură, chiar dacă ciclul tău este regulat şi nedureros, vizita la cabinetul de ginecologie este o etapă de neocolit. Scopul este unul singur şi foarte simplu: sănătatea ta.

Vizita la medicul ginecolog va însemna, în general, un examen al pelvisului, recoltarea pentru testul Babeş-Papanicolau şi analiza secreţiei.

Programarea consultaţiei

Perioada optimă de examinare este în prima jumatate a ciclului menstrual, dar după oprirea menstruaţiei. Ciclul menstrual reprezintă intervalul cuprins între prima zi de menstruaţie şi prima zi a menstruaţiei viitoare. În a doua jumatate a ciclului menstrual, nodulii mamari se palpează mai greu, iar rezultatele testului Papanicolau (PAP-test) pot fi mai greu interpretabile.

Cu 48 de ore înainte de consultaţie nu trebuie să faceti spălături vaginale, nu trebuie să folosiţi tampoane interne, ovule şi nici să aveti contact sexual!

Când si cât de frecvent trebuie să mergi la ginecolog?

Odată cu apariţia primului ciclu menstrual şi cu începutul transformărilor legate de pubertate, adolescentele trebuie să meargă la ginecolog. O adolescentă corect informată va putea face cele mai bune alegeri în ceea ce priveşte viaţa ei sexuală, va ştii cum să prevină sarcini nedorite şi să se păzească de boli cu transmitere sexuală.
Exceptând acest control anual, obligatoriu, adresează-te medicului ginecolog dacă apar urmatoarele situaţii:

  • observi o secreţie vaginală anormală sau persistentă;
  • suferi de tulburări ale ciclului menstrual (cantitate foarte mare sau foarte mică, ciclu neregulat, sindrom premenstrual accentuat);
  • sângerezi după contactul sexual sau între două cicluri;
  • suspectezi existenţa unei sarcini;
  • ai alte simptome sau tulburări legate de organele sexuale.

Orice afecţiune ginecologică netratată este un pericol. Efectul pe termen lung poate fi infertilitatea sau complicaţii grave ce îţi pot pune în pericol viaţa.

În afară de recomandările de mai sus, nu uita următoarele:

  • anticoncepţionalele nu te feresc de bolile cu transmitere sexuală.
  • dacă nu ai absolut toate simptomele, nu înseamnă că nu ai boala respectivă.
  • dacă ai urmat un tratament pentru o afecţiune ginecologică, trebuie să repeţi analizele, pentru a fi sigură de vindecare.

Cu toate că este vorba de o chestiune extrem de intimă şi nu tocmai placută, vizita la medicul ginecolog trebuie înţeleasă în primul rând în sensul ei de consult medical. Orice vârstă ai avea, chiar dacă eşti în perfectă stare de sănătate, consultaţia ginecologică regulată va confirma acest lucru şi va decela orice modificare patologică.