0256 240 250

Consultaţia prenatală

Consultaţia prenatală iniţială este un prim pas în diminuarea riscului matern şi fetal, în identificarea unei sarcini care are risc obstetrical crescut. Este importantă pentru evitarea apariţiei îmbolnăvirii, pentru un diagnostic şi un tratament cât mai precoce şi corect, şi, nu în ultimul rând pentru evitarea complicaţiilor şi agravării bolii.

La prima consultaţie se urmareşte o anamneză cât mai completă şi un examen clinic general cât mai complex:

  1.   stabilirea vârstei sarcinii,
  2.   cunoaşterea condiţiilor socio-economice (condiţii de viaţă, de muncă, familie, numărul de copii etc.),
  3.   evaluarea factorilor de risc şi ierarhizarea cazului (gravidă cu sarcină fiziologică sau cu risc obstetrical crescut),
  4.   explorări paraclinice şi de laborator: determinarea hemoglobinei, hematocritului, grupei sangvine şi Rh-ului, test serologic pentru sifilis congenital, examenul secreţiei vaginale, sumarul de urină, determinarea glicemiei, teste serologice pentru boli infecţioase si ecografia.

Cu ajutorul ecografiei vaginale se evidenţiază sacul gestaţional încă din timp, începând cu a patra săptămână de la concepţie şi sacul embrionar în jurul celei de a cincea săptămâni de sarcină. Astfel embrionul poate fi măsurat şi observat de către medicul specialist, precizând astfel mărimea sarcinii din interiorul uterului.