0256 240 250

Fertilizare in vitro (FIV)

Fertilizarea in vitro reprezintă baza medicinei reproductive, ea fiind cea care dă speranţe milioanelor de cupluri din lumea întreagă care nu pot obţine o sarcină pe cale naturală.

fiv_fertilizare-in-vitro

Procedura este recomandată în cazurile de:

  • Trompe uterine absente sau obstruate
  • Tulburări ovulatorii
  • Endometrioză
  • Afecţiuni imunologice cu răsunet asupra endometrului sau spermei
  • Factor masculin (număr mic de spermatozoizi, mobilitate scăzută a spermatozoizilor, forme anormale ale acestora)
  • Vârsta avansată
  • Infertilitate de cauză necunoscută

Fiecare cuplu care se prezintă în centrul nostru în vederea obţinerii unei sarcinii, va fi supus unor examene medicale complexe, pentru a determina, în primul rând, cauzele infertilităţii. Din momentul în care se decide că singura soluţie pentru a ajunge la o sarcină, rămâne fertilizarea in vitro, se va explica cuplului, în amănunt, ce înseamnă această procedură, tratamentul necesar, riscurile şi şansele de reuşită.

Tratamentul presupune două etape: stimularea ovariană şi inhibarea hormonală, fiind individualizat pentru fiecare pacientă în parte, în funcţie de analize, vârstă, istoric. Pe tot parcursul tratamentului hormonal, se vor efectua monitorizări ecografice şi analize medicale, urmărindu-se momentul optim pentru efectuarea puncţiei foliculare.

Puncţia foliculară este o procedură minim invazivă, ce se efectuează sub o sedare uşoară, prin intermediul căreia se recoltează ovocitele puncţionând fiecare ovar sub control ecografic. La puţin timp după puncţie, în momentul în care a trecut efectul anesteziei, pacienta poate pleca acasă.

Urmează următoarea etapă, reprezentată de fertilizarea ovocitelor recoltate. Acestea sunt introduse într-un mediu special de cultură împreună cu spermatozoizii recoltaţi anterior. În următoarele ore are loc fecundarea ovocitelor cu formarea embrionilor. Dezvoltarea acestora va fi strict urmărită, iar embriologul va decide momentul optim pentru efectuarea embriotransferului.

Embriotransferul este o procedură relativ simplă, nedureroasă, care are loc la 2, 4 sau 6 zile după puncţia foliculară, prin intermediul căreia embrionii obţinuţi sunt transferaţi în cavitatea uterină. Rata de succes este mult îmbunătăţită dacă embrionii ajung la stadiul de blastocist în momentul transferului. Embrionii supranumerari pot fi păstraţi de către cuplu prin procesul de criocongelare.